Nessebar - Cetatea Muzeu

Welcome to Nessebar – Perla Mării Negre sau Cetatea Muzeu.

Nesebarul este împânzit de biserici și case mici și cochete care te traspun în vremurile de altădată. Mie micuța insulă imi trezește aceleași sentimente ca și Sighișoara. Are un aer boem de oraș romantic cu alei înguste și pietruite, piațete mici, case cu etaj elegante, magazinașele de suveniruri, tavernele și grădinile care te fac să visezi.


Orașelul impresionează și prin multitudinea de stiluri influențate de culturile popoarelor care l-au ocupat: traci, greci, romani, bizantini și bulgari.


Micul orașel este unul dintre cele mai vechi din Europa, iar primii locuitori atestati documentar au fost tracii care l-au denumit Melsambria. În perioada ocupației grecești (anul 510 îHr) zeului Apollo, protectorul orașului, i-au fost închinate un temple și un teatru. În Evul Mediu aici se băteau monede de bronz și de argint. Ocupatia romană a contribuit la dezvoltarea micuței asezări, iar mai târziu Nessebarul a devenit centru episcopal și apoi un important port bizantin. După cucerirea orașului de către protobulgari numele orașului a fost schimbat în Nessebar (de origine slavă), devenind un mic oraș de pescari.





Și dacă vă întrebați unde se desfășura atâta activitate? Port, biserici, centru comercial plus casele locuitorilor, ei bine... micuța peninsulă este acum la doua treimi din cât era odinioară. Zidurile fostei fortărețe se afla la 80 de metri distanță de țărm. În prezent, vizibil este doar zidul de vest cu poarta. Ruinele antice ale zidurilor fortificate, cu porți, datează din secolele III-IV.


Cutremurele, creșterea și scăderea nivelului mării și eroziunea au făcut ca o treime din Nessebar-ul medieval să fie acoperită de ape.

Vechiul Nessebar a fost declarat rezervație arhitecturală și arheologică, iar în 1983 a fost inclus pe lista patrimoniului UNESCO.

Cele mai vechi biserici datează din secolele V-VI, iar cele mai noi din secolul X-XI, din perioada medievală. Multitudinea de bisericuțe și cele 60 de case din perioada renașterii dau orașului o atmosferă cu totul specială. Legendele spun că în timpul existenței sale, în Nessebar au existat peste 40 de biserici, dar date certe sunt doar pentru 26 dintre ele.

Biserica Christ Pantokrator, construită în secolul XI este una dintre cele mai bine conservate.


Cea mai veche biserică este Basilica, construită în secolul V.





Alte obiective turistice ce nu trebuie ratate în vacanța din Nessebar sunt: baia turcească, moara de vânt și casele Diamanti, Captain Pavel, Panayot Mouskoyani.

Micuța peninsulă gazduiește și patru muzee: de arheologie, etnografie, Biserica Sf. Ștefan și Biserica Sf. Spas.

Eu vă recomand să vă lasați purtați la întâmplare pe străduțele micuței peninsule, dar dacă doriți să vă asigurați că nu ratați niciun obiectiv, iată mai jos o hartă detaliată.

    Sursa