Leadership antreprenorial



De cele mai multe ori in organizatii angajatii nu sunt platiti pentru performanta ci pentru a respecta reguli si proceduri, norme si tipare iar acest fapt ne conduce catre o organizatie birocratica in care toti suntem buni diplomati si respectam cu strictete procedurile companiei iar focusul catre client si catre competitivitatea din piata scade.
Angajati cu initiativa exista in orice organizatie, dar de cele mai multe ori potentialul lor este ingropat in biroctarie. Valorificarea acestui potential in angajati se poate face doar de catre leader si manageri adoptand un stil de leadership antreprenorial.

Spiritul antreprenorial este important pentru mediul de afaceri, nu doar in cazul Intreprinderilor Mici si Mijlocii sau al Organizatiilor Nonprofit ci si in Corporatii.

Antreprenoriatul, leadershipul si managementul sunt interdependente cand vorbim despre succesul in business.

Un antreprenor observa oportunitatile, leaderul are gandire strategica si puterea de a-i convinge pe ceilalti iar managerul rezolva problemele curente ale companiei.

Intr-o piata din ce in ce mai competitiva, este nevoie de inovare pentru a lua cele mai bune decizii iar angajatii vor sa fie inspirati si atrasi spre o cauza nu obligati sa o urmeze.

Ce inseamna leadership-ul antreprenorial tradus in cadrul unei corporatii? 
Inseamna organizarea echipei pentru atingerea obiectivelor avand permanent in focus inovarea, identificarea oportunitatilor, asumarea responsabilitatii si gestionarea schimbarii intr-un mediu dinamic.

Liderul antreprenorial isi incurajeaza angajatii sa actioneze conform viziunii organizatiei. Un astfel de leader:
  • isi atinge obiectivele inspirandu-i pe oameni sa actioneze
  • identifica proactiv oportunitatile de dezvoltare si se foloseste de creativitate si inovare
Asadar stilul de leadership antreprenorial se poate vedea in modul in care angajatii sunt tratati si in modul in care leaderul abordeaza inovatia.

Liderul este mentorul echipei sale, este rampa de lansare catre performanta.
  • Lead by example - nu poti cere cuiva sa faca ceva ce tu nu esti dispus sa faci. Este important ca un lider sa fie perceput ca facand parte din echipa. Respectul si admiratia sunt doua aspecte fundamentale atunci cand vrei sa ai alaturi de tine o echipa pe care te poti baza. 
  • Speak to inspire - capacitatea de a transmite intr-un mod viu si plin de pasiune viziunea. Se spune ca, atunci cand un om viseaza la ceva, este doar un vis, dar, cand mai multi oameni viseaza la acelasi lucru, visul se transforma treptat in realitate. Capacitatea de a comunica foarte clar, abilitatea de a te conecta emotional cu cei cu care faci echipa sunt vitale pentru ca ei sa creada in acelasi lucru ca si tine, sa creada in telul proiectului si sa-si doreasca sa-l urmeze. 
  • Trust - increderea in succes, chiar si in cele mai provocatoare momente. Sa fie capabil sa le arate colegilor sai ca, indiferent de imprejurari, nu va ceda lupta pentru realizarea visului comun, a viziunii impartasite. Astazi, mai mult ca niciodata, anduranta devine o valoare extrem de importanta pentru un lider.
Cum actioneaza un Leader Antreprenorial?
  • Creaza cadrul si mediul pentru inovatie – ofera-le angajatilor timp pentru a fi creative (nu-i supraincarca cu task-uri).
  • Cauta solutii impreuna cu angajatii - organizeaza intalniri in care discutati problemele echipei si cautati solutii impreuna.
  • Job rotation – le oferi posibilitatea astfel de a vedea activitatea departamentului din toate punctele de vedere si astfel pot genera idei de imbunatatire a proceselor de lucru.
  • Apreciaza si recompenseaza angajatii - ale caror idei aduc valoare business-ului.


Un leader antreprenorial vede o oportunitate in orice dificultate, un leader birocratic vede o dificultate in orice oportunitate.