Top 10 Bruxelles



Ne-am imbarcat in avion, am parcat bagajul si hainele, ne-am asezat, am prins centura de siguranta, ne-am numarat. Suntem toti… cam imprastiati prin avion dar destul de aproape cat sa putem face contact vizual. Dupa aproximativ 15 minute am realizat ca eram amestecati / infiltrati intr-un grup destul de mare de turisti belgieni veniti in Bucuresti pentru a vedea nu stiu ce meci. Nu le-a luat mult timp si au intrat in vorba cu noi si imediat ne-au dat sfaturi de calatorie. Pe langa faptul ca pe 2 dintre noi i-au convins sa viziteze Antwerpen-ul pentru ca ei erau originari de acolo, ne-au oferit foarte multe insight-uri pe care nu le poti gasi in ghidurile turistice obisnuite.

Asadar sub influenta recomandarilor belgiene, Top 10 Bruxelles:

1. Centrul Istoric Grand Place sau Grote Markt

Pana nu demult un centru economic si administrativ, acum piata este invadata de turisti din toate colturile lumii. Primaria orasului (Hotel de Ville) domina piata, iar cladirile breselor o stajuiesc de o parte si de cealalta.

In secolul al 12-lea Bruxelles devenise un punct de rascruce al rutelor comerciale intre Bruges, Koln si Franta, iar incepand cu secolul 14, familii bogate au inceput sa-si construiasca locuinte din piatra, treptat piata devenind oarecum centrul comercial si administrativ al orasului care este in zilele noastre.

In 1695, piata a fost aproape distrusa de trupele franceze din ordinul lui Ludovic al 14-lea al Frantei, si apoi reconstruita de localnici in 5 ani.

Vis a vis de primaria se oglindeste Masion du Roi, actual Muzeul orasului Bruxelles. Muzeul adaposteste toate costumele baietelului Manneken-Pis.

Primaria orasului (Hotel de Ville), cu al sau turn gotic este considerata una dintre cele mai frumoase primarii din Tarile de Jos. Somptuozitatea primariei este rezultatul rivalitatii dintre Bruxelles si orasul invecinat Leuven, ambele orase tanjind dupa titlul de capitala a Ducatului.

Legenda spune ca arhitectul s-a sinucis aruncandu-se din turn atunci cand si-a dat seama ca turnul nu se afla chiar in mijlocul cladirii.

Fatada este decorata statui ce-i reprezinta pe Ducii si Ducesele de Brabant, care au condus ducatul intre anii 580 si 1564.
  Hotel du Ville (stanga) si Maison du Roi (dreapta)



 



2. Galeries Royales de Saint Hubert

Nu sunt cele mai vechi galerii comerciale din Europa, dar cu siguranta sunt printre cele mai spectaculoase construite la 1847.


Statuia lui Charles Buls

3. Atomium & Mini Europa

Atomium este pentru Bruxelles precum Turnul Eiffel pentru Paris. Atomium a fost construit pentru Expozitia Mondiala din anul 1958 ce a fost gazduita de Bruxelles. Structura formata din 9 sfere de otel reprezinta o unitate a unui cristal de fier.






Foarte aproape de Atomium se afla Mini Europa, un impresionant parc care reuneste machetele celor mai importante obiective turistice din fiecare tara.


4. Manneken-Pis

Destul de straniu pentru Bruxelles ca simbolul orasului sa fie un baietel dezbracat care face pipi intr-o fantana. Desi este micut, Manneken Pis are o garderoba imensa, fiind imbracat in mici costumase de mai multe ori pe an.

Exista mai multe legende asociate cu Manneken Pis. Unele spun ca statuia este inspirata de o batalie din secolul al 12-lea cand Godfrey al III-lea care avea doar doi ani cand si-a mostenit ducatul a facut pipi pe lorzii de Grimbergen care au pierdut batalia.

O alta legenda spune ca statuia reprezinta un alt baietel celebru dintr-un alt razboi. In secolul al 14-lea, cand orasul era asediat, soldatii inamici au incercat sa arunce in aer zidurile orasului plasand o bomba la baza acestora. Un baietel care i-a vazut pe soldati, dupa plecarea acestora a urinat pe fitil salvand astfel orasul.

Si o alta legenda spune ca Manneken Pis il reprezinta pe fiul unui comerciant bogat care s-a ratacit intr-o zi prin oras. Tatal disperat a organizat repede echipe de cautare a baiatului care au rascolit orasul si l-au gasit pe copil vesel, facand pipi in gradina cuiva. Tatal a facut cadou statuia proprietarului gradinii.



5. Catedrala Saints Michel et Gudule

Construita in cinstea Sf. Mihail, patronul orasului, catedrala adaposteste din 1047 si moastele Sfantului Gudule, un sfant care l-a infrant pe diavol.

Datorita importantei tot mai mari pe care a capatat-o, prima biserica in stil Romanesc a fost renovata in stil gotic in secolul al 13-lea. Fundatia primei biserici inca poate fi vazuta in cripta catedralei gotice.

In interior 12 coloane delimiteaza foarte clar spatiul iar vitraliile o fac foarte luminoasa.In aceasta catedrala s-a casatorit Printul Mostenitor al Coroanei Belgiei Philippe cu Printesa Mathilda.




6. Palatul Regal

Palatul Regal a fost folosit drept locuinta de catre multi regi, dar astazi este rar folosit deoarece familia regala locuieste in Castelul de la Laeken aflat la marginea orasului Bruxelles. Palatul Regal este situat in fata superbului Parc Bruxelles.


7. Notre Dame du Sablon

Denumirea de Sablon face referire la mlastina nisipoasa care domina regiune, dar acum Sablon este cunoscut atat ca centru de antichitati precum si ca sediu pentru 2 renumiti producatori de ciocolata din Bruxelles. Basilica este renumita si a atras foarte multi pelerini datorita statuii facatoare de minuni a Fecioarei Maria.



8. Jardin Botanique – Night life dans le Jardin

Gradina botanica era foarte aproape de hotelul la care am fost cazati. Situata in zona de nord a orasului, zona corporatista dupa cum mi-au spus belgienii din avion, gradina botanica se transforma noaptea precum Cenusareasa intr-un club exotic si inedit. De vazut si admirat atat ziua cat si noaptea.


9. Cateva muzee care merita vazute:

  • Centrul Belgian de Benzi desenate
  • Muzeul Horta – dedicat stilului Art Nouveau
  • Parc du Cinquantenaire cu ale sale muzee 
  • Serele Regale.
  
Parc du Cinquantenaire

10. Sa gustam

Si sa nu uitam de ciocolata, bere, biscuiti si inca alte cateva delicii.

Belgienii care ne-au ajutat cu sfaturi in avion ne-au zis cate ceva si despre zona in care noi eram cazati, adica zona de nord, zona corporatista. Suna bine, dar ne-au atentionat sa avem grija ca, stradutele din spatele Garii de Nord (a lor) adapostesc districtul rosu al Bruxellului. Ei bine, noi curiosi si curioase din fire am zis: “hai sa vedem” si iata ca am descoperit si zona rosie a orasului, domnisoare in vitrina, precum in Amsterdam. No pictures of course, dar am putut studia putin piata. Zona era chiar impartita in functie de preferinte: stradute cu albe, negre, subtirele, mai plinute, de toate pentru toate gusturile.


 


Enjoy Bruxelles!