Top 5 Brugge - Belgia


De Brougge imi voi aminti mereu, nu doar pentru ca am fost insotita de prieteni buni ci pentru ca am descoperit 30 de povesti de viata (dar despre ele vorbim alta data).

Bouges este un oras de poveste care te vrajeste de cum pasesti pe aleile parcului care te duc din zona garii catre centrul istoric.

Istoria orasului spune ca in piata centrala in care astazi turistii se plimba, in anii 860 a fost construit un castel pe o insula din mlastina raului Reie, iar apoi in Evul mediu Brugge era unul dintre cele mai prospere centre comerciale ale Europei. Epoca de aur a fost in perioada ducilor de Burgundia cand a devenit capitala ducatului. Apoi Brugge a decazut, a intrat in anonimat si in loc de palate se construiau azile, centre caritabile sau ateliere mestesugaresti, in special de dantelarit.

Iata Top 5 obiective de vazut intr-o zi in Brouges:


1. Turnul Belfort

Primul lucru pe care am vrut sa-l fac cand am ajuns in Brugge a fost sa urc in Belfort. Cele 366 de trepte pana in varful clopotnitei au fost o frumoasa intrecere data de doi prichindei ai caror parinti erau prea obositi pentru a urca scarile inguste si spiralate ale turnului. Ne-am minunat impreuna de clopote si de privelistea de deasupra orasului: piata centrala Markt cu ale sale terase intinse pana spre inima pietei, multitudinea de biciclete parcate in piata, stradutele cochete, canalele Reie-ului, piata Burg, furnicutele de turisti care populau piata.








2. Canalele Reie-ului

Reteaua de canale, podurile si casutele din jurul lor te fac sa crezi ca esti intr-o poveste.


3. Burg-ul

Aceasta piata mai mica imbina in cladirile care o inconjoara foarte armonios mai multe stiluri care au influentat orasul de-a lungul secolelor.

Cea mai impresionanta cladire este cea a primariei, Stradhuis (una din cele mai renumite cladiri seculare ale Europei), construita in stil gotic cu influente flamande.


Dar langa impresionanta cladire a primariei, mie mi-a atras atentia micuta Bazilica a Sangelui Sfant. Nu pentru ca adaposteste o fiola cu sange despre care se spune ca ar fi a lui Isus Hristos ci datorita arhitecturii neogotice si a faptului ca sub capela neogotica se ascude o alta capela in stil romantic.

 



4. Begijnhof

Cum mergi pe aleile parcului care te ghideaza de la Gara catre centrul Brugge-ului, pe stanga se poate intra in curtea comunitatii de femei beguines. Aceste casute varuite erau locuintele femeilor singure sau ramase vaduve in urma cruciadelor din secolul 13. Desi in incinta comunitatii se afla o frumoasa biserica, Begijnhof nu era o manastire ci o comunitate de ajutor social. Complexul este unul foarte frumos si la iesire pe canale te intampina o alta comunitate… de lebede.


5. Markt

Piata centrala este locul in care terasele, cafenelel si restaurantele zumzaie de turisti. Atractia principala a orasului este inconjurata de frumoasele si coloratele case ale breselor mestesugaresti.





Iata 5 obiective (preferintele mele) pentru o zi petrecuta in Brugge. Dar daca timpul va permie, de vazut este muzeul Gruuthusemuseum, pentru a avea experienta completa vis a vis de cum traiau oamenii in vechiul Brugge. Catedrala Sint Salvators este si ea impresionanta si merita vazuta.


La sosire parcul Minnewater deschide povestea iar la final iti lasa nostalgia.

 

Si pe langa aceste obiective am capturat putin din farmecul Brugge-ului: