Top 10 Verona


Deşi toată lumea când vine vorba de Verona se duce cu gândul la Romeo şi Julieta, nu voi începe acest Top cu cele 2 obiective legate de vestita piesă Shakespeare-iană.

Voi începe cu ce mi-a plăcut mie cel mai mult, iar cum sunt o mare fană a castelelor şi fortăreţelor voi începe cu...


1. Castelvecchio

Acest minunat palat-fortăreaţă împreună cu podul fortificat de pe râul Adige, a fost construit de familia Scaligera (una dintre familiile nobiliare care guverna Verona secolului XIII) pentru a servi rolul dublu de palat rezidenţial şi cel de bastion militar.

Castelul cu turnuri și turnulețe de cărămidă are 29 de camere ce adăpostesc opere de artă, săli boltite, scări, o curte interioară mare şi înca alte câteva curţi interioare ascunse după alei înguste specifice stilului arhitectural veneţian al secolelor XIV şi XVIII.
Imediat langă Castelvecchio cum mergi spre centrul orasului pe malul raului, gaseşti o frumoasă poartă - Arco dei Gavi.

2&3. Arena şi Piaţa Bra

Cel mai bine conservat amfiteatru roman din lume este şi al treilea amfiteatru ca mărime din Imperiul Roman, după Capus, de langă Neapole, şi Colosseum din Roma.

Frumoasa arenă din marmură roz, terminată în anul 30, încă are structura de rezistentă foarte bună, iar cele 44 de rânduri de bănci din piatră puteau primi peste 20.000 de oameni, aproape cât era populaţia Veronei în vremea romanilor.

Astăzi este înca o locaţie faimoasă pentru spectacolele şi concertele de operă, dar şi alte genuri de muzică (Pink Floyd, Rod Stewart si mulţi alţi artişti au concertat aici). Acustica este uimitor de bună pentru un loc în aer liber, fiind unul dintre cele mai bune locuri pentru spectacole live, desfăşurate fără microfoane.





Piaţa Bra deschide porţile orasului cu ruinele porţii romane - Borsari, aducând apoi în prim plan Arena şi un parc frumos conturat. Arena şi Piaţa Bra sunt încadrate de Palatul Municipal pe partea dreaptă şi de o serie de terase, cafenele şi restaurante cochete pe partea stângă. În această piaţă trebuie savurată o cafea pentru a simţi cu adevărat farmecul Italiei.



4&5. Turnul Lamberti şi Piaţa Erbe

Pentru că întotdeauna am fost atrasă de cele mai înalte obiective - turnul Lamberti, cel mai inalt turn din Verona, mi-a oferit posibilitatea de a admira panorama întregului oraş.

Construit în secolul XII pentru a putea fi supravegheate împrejurimile, clopotele sale anunţau: ‘rengo’ - întâlnirea consiliului oraşului iar ‘marangona’ avertiza cetaţenii în caz de incendiul.


Turnul Lamberti veghează Piazza delle Erbe, terasele, cafenelele, tarabele cu suveniruri, fructe sau legume, care înconjoară una dintre cele mai vechi fântâni din oraş Fontana di Madonna Verona.

Piaţa este încadrată de unele dintre cele mai somptuoase cladiri şi palate din Verona: Palazzo Maffei, Turnul Gardello şi fosta resedinţă a familie Scala, Casa Mazzanti.

Este un loc plin de viaţă.

  


6&7. Casa Julietei cu renumitul balcon şi mormântul Julietei

Deşi nu sunt aproape una de cealaltă, ele sunt legate de aceeaşi poveste. Povestea lui Romeo şi a Julietei, o poveste în adevaratul sens al cuvântului, o ficţiune care a dat viaţă unei case şi a facut din ea o atracţie turistică pentru mii de turişti care vin în Verona strict pentru acest obiectiv.

Dacă e să fiu realistă, v-as zice aşa: Romeo şi Julieta nu au existat iar ceea ce toata lumea vizitează astăzi este de fapt o veche gradină abandonată şi un presupus fost bordel pe care primaria le-a transformat în atracţie turistică.

Dacă e sa fiu idealistă as spune ca miile de turişti care vin aici din toate colţurile lumii şi care cred în dragostea nemuritoare au dat viaţă acestor locuri şi le-au transformat chiar în locuri de pelerinaj. Este un pelerinaj al dragostei, al speranţei şi al visătorilor care lasă ca mărturie un lacăt colorat în poarta din curtea casei Julietei.
 

8&9. Teatrul Roman şi Castelul San Pietro

Teatrul Roman este unul dintre cele mai vechi monumente romane din Verona şi precum Arena gazduieşte şi astăzi concerte. În vechea mânăstire care veghează deasupra amfiteatrului se află astăzi Muzeul Arheologic care ascunde mozaicuri, monede, sculpturi şi vase din perioada antichitaţii.

Urcând dealul de deasupra Teatrului Roman, pe straduţele înguste şi tăiate de trepte lungi şi late, putem admira oraşul de la Castelul San Pietro. Deşi nu este deschisă publicului vechea cazarmă austriacă ofera o priveliște superbă asupra Veronei.

10. Biserici superbe

Santa Maria Antica – remarcantă prin mormintele familiei Scaligeri, aliniate în spatele grilajului de fier. Acestea sunt unele dintre cele mai elaborate monumente funerare gotice din Italia.


Basilica di San Zeno Maggiore – faimoasă prin arhitectură, istorie şi legendă.

Legenda spune că aici s-au căsătorit Romeo şi Julieta. Istoria în schimb ne arată osemintele patronului spiritual al Veronei, San Zeno care a fost primul episcop de culoare din Italia. Arhitectura romanică specifică nordului Italiei ne întampina cu o superbă gradină interioară în care odată ajuns nu mai vrei să pleci.


San Fermo Maggiore – două biserici în una. Construită în sec. XI pe o biserică mai veche (din sec.VIII), în formă de cruce, te surprinde prin faptul ca la subsol încă găsesti vechea biserică cu tot cu altar, şi chiar în bună stare de funcţionare.


În Verona sunt suficiente 3 zile pentru a vizita principalele obiective turistice. În schimb noi am stat 5, dar am savurat fiecare zi şi ne-am alocat o zi intreagă pentru relaxare, plimbări pe străduţe, cumpăraturi, mâncat paste şi pizza, savurat espresso în cafenele sau terase.


Ca excursii de o zi, aproape de Verona, recomand: lacul Garda – respectiv orasul Sirmione; Padova – de poveste sau Venetia.