TOP 10 Roma



Top 10 obiective turistice pe care nu trebuie sa le ratezi atunci cand vizitezi Roma


1. Coloseumul este probabil cea mai impresionanta cladire a Imperiului Roman. Imensul amfiteatru a fost construit pe suprafata unui lac artificial, ce facea parte dintr-un parc urias construit din porunca lui Nero, in centrul Romei. Parcul includea si Casa de Aur (Domus Aurea) precum si statuia lui Colossus – o imensa statuie a lui Nero care da si numele actual al cladirii.

Coloseumul este o structura imensa, ce masoara 188m lungime, 156 latime si 48m inaltime. Coloseumul putea primi in jur de 55.000 de spectatori care puteau intra in incinta prin nu mai putin de 80 de porti. Cladirea are patru etaje, ultimul dintre acestea continea locuri pentru clasele inferioare si pentru femei. Cel mai jos dintre etaje avea locuri rezervate pentru cetatenii cei mai de seama ai Romei. Sub nivelul solului se gaseau camere si custi pentru animalele salbatice si dispozitive mecanice cu ajutorul carora custile puteau fi ridicate pentru ca animalele sa apara direct in mijlocul arenei.

Coloseumul era acoperit cu o enorma aparatoare de soare numita “velarium”. Era atasata de niste stalpi foarte mari in varful Coloseumului si ancorata in pamant cu ajutorul unor funii foarte mari. O echipa de aproape o mie de oameni era folosita pentru a instala velariumul.


2. Pantheonul
Construit acum mai bine de 1800 de ani, minunata cladire a Pantheonului inca se ridica semeata ca o amintire a maretiei Imperiului. Initial un templu pentru zeii pagani, Pantheonul a fost transformat intr-o biserica in anul 609.

Partea din fata a impresionantei cladiri are trei randuri a cate 8 coloane, fiecare cu un diametru de 1.5 metri. Imensele coloane ce cantaresc 60 de tone au fost facute in Egipt si au fost transportate pana la Roma cu vapoare.

Usa masiva din bronz asigura accesul in cladirea cilinidrica. Diametrul sau este egal cu inaltimea interiorului 43.3 metri. Pantheonul adaposteste mormintele lui Raphael si ale mai multor regi italieni.




Domul cladirii, cu o inaltime de peste 43 de metri este cel mai impresionant. A fost cel mai inalt dom din lume pana in anul 1436 cand a fost construita Catedrala din Florenta. In varful domului exista o deschizatura mare, numita oculus, care era singura sursa de lumina a cladirii.




3. Columna lui Traian a fost ridicata intre anii 106-113 d.C. pentru a onora victoriile imparatului Traian in Dacia.

Banda de reliefuri are o lungime de peste 180 de metri iar latimea sa variaza de la 60 de cm jos pana la 120 de cm in varf. Pe columna exista peste 2000 de personaje gravate in scene ce descriu povestea celor doua razboaie romane din Dacia dintre 101-102 si 105-106. Scenele incep cu soldati romani care se pregatesc pentru razboi si se termina cu Dacii alungati de pe taramul lor de bastina. Columna lui Traian este formata din 29 de piese de marmura alba, cea mai mare dintre ele cantarind aproape 77 de tone. Basoreliefurile nu au fost mereu albe; initial acestea au fost poleite si ca multe alte monumente romane, divers colorate.


Initial, o statuie a unui vultur se gasea in varful coloanei, dar dupa moartea lui Traian, aceasta a fost inlocuita cu o statuie inalta de peste 6 metri a imparatului. In 1587 statuia a fost din nou inlocuita, de data aceasta cu una a Sfantului Petru.



4. Via Apia Antica unul dintre cele mai cunoscute drumuri din intreaga lume lega Roma de colturile indepartate ale imperiului.


Drumul a fost la inceput o suprafata dreapta peste care s-a turnat mortar si pietre. Peste s-a pus pietris si deasupra pavaj format din pietre mai mari imbinate spre a crea o suprafata plata pentru cei care calatoreau de-a lungul acestui drum lung de 560 de km.

Istoricii spun ca pietrele se imbinau atat de bine incat era aproape imposibil sa bagi cutitul intre ele. De-o parte si de alta a drumului au fost sapate santuri protejate prin pereti de sprijin.

Impresionante sunt si catacombele de-a lungul drumului.


5. Basilica Sf Petru. Cea mai mare biserica din lume. Domul Basilicii Sf. Petru, proiectat de Michelangelo este cel mai mare dom din lume, avand 42 de metri in diametru si o inaltime de 138 de metri. Interiorul, care are nu mai putin de 45 de altare. Adaposteste lucrarile multor artisti faimosi: “Pieta” de Michelangelo, altarul papal de Bernini, Tronul Sfantului Petru tot de Bernini si Monumentul Stuarzilor de catre Canova.




Domul basilicii poate fi accesat cu ajutorul unui lift pana la acoperis, apoi exista inca 323 de trepte care va pot duce spre locul de unde poate fi admirata cea mai spectaculoasa priveliste a orasului Roma.

6. Vaticanul si Muzeele Vaticanului.
Cea mai mica tara din lume are propria sa armata, Garda Elvetiana.

Intrarea in Vatican se face prin Piata San Pietro. Piata a fost proiectata de Bernini simbolizand 2 brate care ies din Basilica pentru a imbratisa enoriasii. Cele doua brate sunt realizate din 284 de coloane aranjate in patru randuri, in varful carora exista 140 de sfinti.



In centrul pietei, se gaseste un obelisc egiptean cu o inaltime de peste 25 de metri, adus in Roma de Caligula de la Heliopolis, in Delta Nilului.

Apartamentele papale se gasesc si ele tot aici, ca si muzeele Vaticanului, ce gazduiesc cele mai mari si valoroase colectii de arta din lume.

7. Top 5 Fantani si Piete:
  • Fontana di Trevi
  • Piazza di Spagna
  • Piazza Navona
  • Piazza del Popolo
  • Piazza Barberini

8. Top 5 Biserici:

  • Basilica San Clemente
  • Basilica Santa Maria Maggiore
  • Basilica San Pietro in Vincoli
  • Santa Maria del Popolo
  • Cripta Capucina



9. Forumul Roman Centrul vietii politice din Imperiul Roman. Astazi, forumul cunoscut sub denumirea de Forum Romanum poate parea o colectie dezordonata de ruine ochiului celor neinitiati, dar cu putina imaginatie poti vedea Imperiul Roman revenind la viata in acest loc.

Trei arcuri de triumf au fost construite la Forum Romanum. Acestea erau folosite de imparati pentru a celebra victoriile militare ale Imperiului Roman.


10. Circus Maximus.

Cel mai mare stadion din Roma antica si putea gazdui 250.000 de oameni in acelasi timp, cifra ce reprezenta un sfert din populatia Romei din acele timpuri.

Intrecerile intre carele de lupta erau una dintre cele mai populare modalitati de divertisment ale cetatenilor romani.

Un incendiu ce a avut loc in anul 31 i.Ch., primul dintr-o serie de trei astfel de evenimente, a distrus structura de lemn lemn a imensului stadion. Cel de-al doilea incendiu a avut loc in anul 64 d.Ch. si a inceput la magazinele din jurul pistei. Acest incendiu a fost cu adevarat devastator, distrugand mare parte din Roma in vremea Imparatului Nero.

Dupa inca un incendiu, Circus Maximus a fost reconstruit in anul 103 d.Ch. de catre Traian. Imperiul Roman se afla la apogeul puterii sale iar Circus Maximus reflecta acest statut.

Ultima cursa de la Circus Maximus a avut loc in anul 549 d.Ch., la aproape un mileniu dupa prima intrecere. Astazi nu se mai poate deslusi decat locul unde a existat candva aceasta constructie grandioasa a lumii antice. Majoritatea partilor din structura originala au fost folosite ca materiale de constructii pentru alte cladiri medievale sau renascentiste.

Bonus Top 10 – Pizza and Pasta