Alegerea mobilierului de gradina


Alegerea mobilierului de gradina, mai ales a "materialului" potrivit este de o importanta majora. Acesta se alege astfel incat sa puna in evidenta peluza sau gradina si sa ofere un aspect echilibrat.
  • Mobilierul din piatra
  • Mobilierul de gradina din lemn este foate diversificat, de la ieftin pana la foarte scump, de la lemn moale pana la esente dure. (stejar, teak)
  • Fonta este destul de grea, rezistenta in timp dar totusi este destul de inconfortabila de sezut pe ea.
  • Fierul rugineste uneori, dar poate fi tratat si este mai confortabil decat fonta.
  • Fierul forjat in mobilierul de gradina este elegant si destul de scump
  • Mobilierul de gradina din nuiele sau ratan este usor, neted si gratios darnu si durabil daca nu este tratat cu atentie
  • Mobilierul din aluminiu este usor, durabil si mai ieftin decat si-ar putea inchipui cineva.
  • Mobilierul de gradina din plastic este ieftin si rezistent la apa dar nu este durabil.

Mobilierul din piatra

 Piatra a fost folosita inca din antichitate in decorarea spatiului exterior. In ziua de azi este un material de lux in amenajarea gradinilor. Desii este cel mai rezistent material, mobilierul din piatra poate fi lacuit astfel incat sa reziste mai bine intemperiilor, dar si pentru a fi mai usor de intretinut.

Materialele folosite variaza de la granit, calcar, andezit, marmura, cuart, piatra de nisip in fuctie de duritate si cost.


Mobilierul din piatra, fiind foarte greu, este recomandat sa nu fie mutat. Nu va fi suflat de vant, dar daca apare dorinta de a reamenaja gradina va fi dificil de mutat.
 Fiind din piatra asta nu inseamna ca este in totalitate rezistent la intemperii. Este recomandat in zonele cu o clima blanda, unde nu exista temperaturi negative. Gradele cu minus produc crapaturi in piatra.

Longevitatea si rezistenta mobilierului din piatra atrage multi clienti.

Mobilierul din piatra este mai durabil si mult mai estetic fata de alte materiale. 

Aceste piese de mobilier poarta amprenta mai multor civilizatii. Putem observa influentele romane, grecesti, franceze, engelze, spaniole sau britanice. Fie ca este vorba despre piatra bruta sau mosaic efectul este intotdeauna inegalabil.





Mobilierul din lemn 


Lemnul este un material traditional pentru mobilierul de gradina.

Lemnul este cel mai bun dintre toate pentru ca este usor, din punct de vedere estetic aduna multe puncte pozitive, este comfortabil, dar necesita ingrijiri.



Este de preferat ca mobilierul sa aiba stifturi (cepuri) de lemn si nu de metal, pentru ca pot rugini. Daca totusi sunt folosite fitinguri de metal, acestea ar trebui sa fie din alama, otel inoxidabil sau aluminiu, pentru ca acestea sunt materiale rezistente la coroziune.



Unele fabrici folosesc diferite tipuri de adezivi sau rasina pentru a "lipi" partile componente ale mabilierului. Aceasta tehnica s-a dovedit in timp a fi buna din punctul de vedere al performantelor si durabilitatii.

Lemnul poate fi vopsit sau natur. Moibilierul alb straluceste in verdeata gradinii.


Lemnul standard folosit pentru mobilierul de gradina obisnuia sa fie stejarul. Este dur, rezistent si nevopsit, in timp capata o nuanta argintie (lasat fiind afara). 


Daca lemnul de stejar este slefuit devine usor lucios si are un miros placut.

Din speciile mai des intalnite la noi, cel mai bun este mobilierul de brad, pentru ca lemnul de brad contine rasina, si astfel fiind rezistent la intemperiile vremii (poate fi lasat afara tot anul).



Lemnul de provenienta tropicala, care are de la natura un continut mare de ulei in compozitie, cum ar fi lemnul de tek, iroko sau courbaril (copac originar din vestul Indiei) este mult mai rezistent la intemperii. 


Lemnul tropical a luat locul stejarului in fabricarea mobilierului de gradina. Multe specii de lemn tropical sunt semnificativ mai rezistente fata de stejar, dar folosirea acestora a starnit protestele ecologistilor. Motivul este ca acest specii provin din padurea tropicala, iar defrisarea acersteia atrage mult mai mute efecte negative asupra intrebului pamant.

Avand in vedere acest aspect nu cred ca-mi mai doresc mobilier de gradina realizat din lemn exotic.


Mobilierul din fonta



Timp de multi ani mobilierul de gradina din fonta a fost punctul de varf in mobilierul de gradina nobil. Acest aspect clasic necesita un proces lung si intens.

Mobilierul din fonta este realizat din fierul brut topit si turnat in anumite forme sau matrite. Procedura este una clasica si si dateaza din vremea revolutiei industriale.

Fonta este un material greu si durabil. Nu este potrivita pentru mobilierul care este in mod frecven mutat. 
 
Avand in vedere ca fonta este un material rece si zgrumturos, majoritatea producatorilor prefera sa foloseasca fonta pentru picioare, marmura pentru blat iar pentru sezut si spatar lemnul. O alta alternativa des intalnita este si folosirea pernelor pentru o sedere mai confortabila.
Rezistent la intemperii, mobilierul din fonta poate sa stea afara tot anul, fara a fi necesara acoperirea lui. Chiar si sub patina timpului fonta isi pastreaza eleganta si nobletea.

Primele cataloage si pliante cu mobilier din fonta dateaza de pe la 1840-1850. Cele mai faimose piese din fonta erau si sunt si acum bancutele cu model tip feriga sau caltunas.


Putini producatori din zilele noastre lucreaza cu fonta, dar exista un interes destul de mare pentru piesele vechi din fonta sau reproduceri.


Mobilierul din fier



Desi este folosit de secole ca material pentru constructii si decoratiuni, succesul fierului nu tinde sa se diminueze.

Fierul laminat a facut ca mobilierul de gradina din fier sa devina mai ieftin. 
Fierul este furnizat producatorilor de mobilier sub forma de tije, bare sau foi. Acestia taie fierul, il idoaie la forma dorita si apoi imbina elementele cu nituri sau prin sudare. Pentru a rezista la rugina metoda cea mai des folosita este galvanizarea, dar si vopselele au evoluat, iar varianta de a vopsii fierul este mai ieftina.

 
Mobilierul din fier adesea confundat cu mobilierul din fier forjat, este mai maleabil si asadar mult mai confortabil decat mobilierul din fonta.


Vopseaua are si ea farmecul ei si ofera eleganta mobilierului din fier. Fierul vopsit negru mat este mai placut la atingere si vizual decat fierul vopsit alb.


Flexibilitatea sa ii permite sa ia forme mereu noi, in pas cu spiritul vremurilor. Libertatea formelor pe care le poate lua acest material este maxima, ceea ce stimuleaza imaginatia si spiritul creativ. Nici un alt material nu poate oferi curbele dulci si liniile zvelte ale mobilierului din fier.






Mobilierul din fier forjat


Mobilierul de gradina facut din fier forjat arata cel mai bine daca este facut de un artizan, manual, pentru ca astfel va avea acel aspect de unicat.
“Fier forjat” inseamna “fier lucrat”, iar fierul forjat reprezinta munca asidua a unui fierar. Prelucrarea metalului se face prin foc si forja, ulterior fierul este vopsit manual pentru a obtine patina dorita. Acest proces face ca fierul sa devina suplu si sa capete curbele dorite. Totodata astfel este eliminat carbonul impreuna cu alte impuritati din compozitia sa si fierul devine mai dur. Procesul este unul destul de costisitor.

Ornamente din fier forjat se pot gasi usor, dar elemente mari sau piese mari de mobilier din fier forjat sunt greu de gasit, deoarece sunt greu de prelucrat.

Mobilierul din fier forjat poate fi utilizat fara teama de a deveni rustici sau traditionalisti. Acesta se potriveste oricarui stil de amenajare: clasic, modern, minimalist, romantic sau mediteranean.


Dezavantajul fierului forjat este ca atunci cand ploua, sau iarna (daca nu vreti sa le adapostiti) sunt foarte greu se mutat. In plus, fierul rugineste, astfel ca scaunele si mesele din fier forjat trebuie foarte bine tratate cu o vopsea anticoroziva.

Protejarea fierului forjat se face prin operatiuni de sablare, vopsire si patinare, care confera durabilitate produselor din fier si mareste rezistenta la intemperii.

Fierul forjat a fost folosit inca din timpuri preistorice. Deoarece este mai dur decat bronz-ul, acesta a fost inca din preisorie un material valoros.


Mobilierul din nuiele sau ratan


Piesele de mobilier din impletitura de rachita, rattan, zambila de apa sau frunze de bananier rasucite creaza o atmosfera placuta, dand senzatia de intimitate si confort.
Nuielele reprezinta un material traditional in confectionarea mobilierului de gradina. Pentru sedere, nuielele sunt mai confortabile decat metalul, deoarece lemnul nu este un conducator de caldura. Culoarea lor natuarala este s ea calda si se armonizeaza cu curbele elegante ale pieselor de mobilier.

De multe ori, piesele sunt confectionate in combinatie cu lemnul (pentru a fi mai solide) sau cu alte materiale. Scaunele si canapelele pot fi tapitate, iar blaturile pentru mese pot fi din sticla.


Zambila de apa este preferata cumparatorilor, datorita aspectului delicat si fin, fara protuberante ce ar putea sa agate hainele. De asemenea, este cea mai flexibila, putand fi prelucrata prin impletire in diferite forme si curburi. Se stie faptul ca zambila de apa creste foarte rapid in conditiile tropicale din Asia. Seamana cu trestia, este recoltata manual, uscata la soare si foarte des folosita in industria mobilei, mai des decat rachita si bambusul.
Rattanul, exploatat in mare parte din Indonezia, este foarte usor de prelucrat si de intretinut, fiind si biodegradabil.
Bambusul este usor, rigid si dur. O singura buturuga de bambus poate produce pana la 15 kilometrii de trestie pentru mobilier. 



Un alt avantaj al mobilierului din nuiele este greutatea acestuia si astfel poate fi mutat cu usurinta dintr-un loc in altul.

Un dezavantaj este faptul ca nu rezista la intemperii. O solutie ar fi tratarea mobilierului sau pretratarea nuilelelor inainte de a se folosii in realizarea pieselor.

Originale ca design si delicate, aceste piese de mobilier pot lua forme dintre cele mai neobisnuite datorita flexibilitatii materialelor din care sunt realizate.
Mobilierul poate avea culoarea naturala a plantei din care este realizat sau poate fi vopsit in diverse alte culori. Vopseaua face ca mobilierul sa arate mai bine, dar totusi nu ajuta cu nimic la rezistenta.

Mobilierul din aluminiu


Aluminiul este un material remarcabil: dur, usor si rezistent la coroziune. Disponibil sub forma tubulara sau turnat, aluminiul este un material modern in arhitectura gradinii.

Acest material a fost descoperit in Franta in 1821, dar a devent disponibil in cantitati industriale abia in momentul in care electricitatea s-a ieftinit. Producatorii de mobilier de gradina s-au apucat imediat sa realizeze scaune, mese, banci, tabureti sau alte obiecte pentru gradina.
Rezistenta sa la coroziune este un avantaj imbatabil. Faptul ca este un metal usor reprezinta un avantaj daca vrei sa muti mobila dintr-un loc in altul, dar un dezavantaj daca nu-ti doresti ca mobila ta sa fie suflata de vant.

Daca nu-ti place culoarea bruta a aluminiului, acesta poate fi acoperit cu pulbere. Stratul de pulbere adera mai bine decat vopseaua la aluminiu si este si mai durabil.

Unii producatori folosesc fierul in combinatie cu aluminiul, dar fierul chiar daca este galvanizat tot rugineste in timp. In schimb otelul inoxidabil nu are aceeasi problema.

Foarte în vogă la ora actuală şi foarte elegantă în acelaşi timp este mobila din aluminiu turnat, care are un design special, în stilul clasic al grădinilor castelelor de odinioară. Împletirea elementelor clasice cu liniile moderne are ca rezultat un mobilier de un bun gust desăvârşit. Culoarea albă lăcuită îi dă un plus de eleganţă.

Deşi aluminiul este un material uşor, iar designul îl face să pară fragil, piesele de mobilier sunt foarte stabile. Ţinând cont de faptul că aceste piese de mobilier sunt expuse mediului exterior, avantajul aluminiului este că, spre deosebire de lemn, rezistă mult mai bine în timp.


Mobilierul din plastic


Concepţia oameniilor vizavi de plastic este in general una negativă. Ideea de ieftin şi de fragil s-a inrădăcinat pe vremea cănd plasticul era utilizat doar pentru obiecte de unică folosinţă sau cu viaţă scurtă.

Cea mai mare parte din mobilierul din plastic este realizat cu ajutorul matriţelor din oţel inoxidabil, in care se toarnă plasticul cald in forme diferite. Cea mai mare acoperire pe piaţa de specialitate o are mobilierul realizat din polimeri, datorită densităţii de plastic polietilenic, ceea ce ii conferă proprietăţi fizice superioare. Acesta este durabil şi rezistent la razele UV, păstrăndu-şi culoarea şi forma in timp.

In timpul procesului tehnic de prelucrare, culoarea lui pătrunde in fiecare moleculă, astfel că nu se decolorează şi nu pot apărea pete.

In favoarea lui putem spune ca:
  • este usor si ieftin
  • pe termen scur este durabil si nu necesita vopsire
  • culorile nu trebuie sa fie tipatoare.
  • se pot obtine imitatii foarte bune din plastic (ratan, fonta)
  • nu necesită un tratament special (ca in cazul lemnului) impotriva bacteriilor, nu are nevoie de tratament anticoroziv (ca in cazul metalului).

 
Dezavantajele:
  • din punct de vedere social asociem cu plasticul elemente nefavorabile
  • culorile des intalnite la mobilierul din plastic sunt mai putin placute (tipatoare)
  • plasticul nu devine mai frumos odata cu trecerea timpului si dimpotriva se decoloreaza din cauza expunerii la soare.
Creatia lui Philippe Starck "Bubble Club Sofa" este un real succes. Poate fi folosita pentru interior sau exterior, iar culorile sunt verde pal sau rosu pamantiu.